tiyatrodergisi.com.tr Yazıları

Bu bölümdeki yazılar tiyatrodergisi.com.tr sitesinde yayına alındıktan 14 gün sonra www.sadikaslankara.com sitesinde yayımlanmaktadır.

TİYATRO: Bir Sevgisizlik; Neredeyse Kusursuz…

Bir Sevgisizlik; Neredeyse Kusursuz… Tiyatromuz, genç toplulukları eliyle hemen her gün farklı bir semtte yeni bir salon yaratıyor, bir yerlerde perde açıp, “iki heves bir kalas” deyişini “iki heves…

TİYATRO: İşte Oyun; “Fairfly”…

GalataPerform, tiyatromuzun yüz akı topluluklarından biri, bunu öyle, rasgele, karakucak yuvarlayıp da söyleyivermiş değilim. “Tiyatromuzun yüz akı” ne demek, daha başka toplulukları var elbet, sayıca…

TİYATRO: “Daha İyi Günlerimiz Olmuştu”…

Haluk Bilginer ve Oyun Atölyesi, bir tiyatro sanatçısıyla kurduğu topluluk adı ve salonu anlamında özdeşik bütünlük taşırken, bu yönde öteki örnekler olarak sözgelimi Ferhan Şensoy, Ortaoyuncular /…

TİYATRO: Kendi Hayatlarının “Tüccarlar”ı…

Joël Pommerat’tan Ayberk Erkay çevirisiyle Ragıp Ertuğrul’un yönetip Zeynep Erkekli’nin sunduğu Tüccarlar adlı oyundaki sözler, broşüre de alınmış. Şöyle diyor: “Çalışmak bir haktır, evet ama bir…

TİYATRO: Yalnız “Ağaçlar (mı) Ayakta Ölür” ?

1960’larda adında “ağaç” geçen üç oyun, döneminde de sonraki yıllarda da tiyatro dağarımızda sıklıkla anılan yapıtlar arasında yer aldı hep, üzerinde konuşulup tartışıldı, konuşulmaya tartışılmaya…

TİYATRO: Odunpazarı’nda Var Bir Tiyatro…

Türkiye’nin büyük merkez ilçelerini getirin gözünüze. Örneğin Çankaya, Yenimahalle, Beşiktaş, Kadıköy, Konak, Karşıyaka, Ceyhan, Muratpaşa, Nilüfer… Andığım ya da anamadığım bu ilçelerin kaçında…

TİYATRO: Jean Genet’yle Tiyatroyu Köpürtmek…

Artık romanlarda bile sözü edildiğine göre, demek alabildiğine yaygınlık kazanmış olmalı, kentin kıyısında uyumsuz, aykırı ortamlara yerleşip burayla hiç de örtüşmeyecek sanatsal-kültürel yapılar…

TİYATRO: GÜLMECEDEN HİCVE KİSHON OYUNU…

Hale Kuntay’ın çevirdiği Ephraim Kishon imzalı “Tarla Kuşuydu Juliet”, topluluklarımızın vazgeçemediği oyunlar arasında anılabilir herhalde. Oyunun, seyirci desteğini de arkasına alıp geçmişten…

TİYATRO: “Yüceltrik Bir Shakespeare”

tiyatrodergisi.com.tr için yazılmıştır. M.Sadık Aslankara İstanbul Devlet Tiyatrosu yapımı olarak sergilenen Shakespeare’in Hırçın Kız’ı üzerine farklı yaklaşım,…

TİYATRO; Kördüğün…

tiyatrodergisi.com.tr için yazılmıştır. M.Sadık Aslankara Ayıp değil ya, Tolga Yeter’in yönettiği Tiyatro Karnaval yapımı Kördüğün, kimin oyunu kendi payıma bilmiyordum, topluluğun…

TİYATRO: Tiyatroda Çoksesliliği Korumak

tiyatrodergisi.com.tr için yazılmıştır. M.Sadık Aslankara Türk tiyatrosunda, “altın çağ” olarak kayıtlara giren 1960’ların, 1950’lerde sanatın her alanında neredeyse “mucize” halinde…

TİYATRO: Bizden “Bir Baba Hamlet”…

tiyatrodergisi.com.tr için yazılmıştır. M.Sadık Aslankara Kimi oyunlar sanatsal bağlamda olmasa da kuramsal anlamda, hatta kurum yapısı temelinde “tiyatro” sanatıyla ilginç örtüşmeler sergileyerek…

TİYATRO: “Beyaz” Bir Sayfada Hayata Tutunmak…

tiyatrodergisi.com.tr için yazılmıştır. M.Sadık Aslankara Herkes annesini, çocukluğunu, kasabasını-kentini taşımaz mı içinde yaşamı boyunca? Bunun teraziye oturtulduğu yerse aile kuşkusuz. Şu aile…

TİYATRO: Brecht’in Berksoy’u…

Onu ta elli yıl önce izledim ilk kez… Zeliha Berksoy’u. Aralıklarla da olsa geçtiğimiz yarım yüzyıl boyunca izlemeyi sürdürdüm hep. Estirdiği rüzgârla savrulup büyüsüne kapılarak onun. O, Türk…

TİYATRO: Şu Bizim Dostoyevski’miz…

Dostoyevski’den Anzhela Barshcevskaya çevirisiyle Deniz Hamzaoğlu’nun, dramaturgluğunu da üstlenip yönetmen olarak imza attığı Yabancı Sahne yapımı Netoçka Nezvanova’yı izledikten sonra kitaplığıma…

TİYATRO: Bir “Baba” Tiyatro!

Her şeyi söylemek mümkün. Belki de asıl bu yüzden tam anlamıyla “Baba” bir tiyatro Baba Sahne. Şevket Çoruh’un “Tak-Şak”lara karşı “Nah!” diyerek yoktan var ettiği, “alan” yaratıp ortaya koyduğu büyük…

TİYATRO: “Sanat” Ne İşe Yarar?

Yasmina Reza’dan Gencay Gürün’ün Türkçeleştirip yönettiği Aysa Prodüksiyon Tiyatrosuyapımı Sanat, seyirciyi görece bir düşünce şölenine buyur ediyor. Ne ki bu şölenden alınacak tadın tam anlamıyla…

TİYATRO: Kundakçı’nın Aynasına Vuran Toplum…

08 Aralık 2017 tarihinde tiyatrodergisi.com.tr için yazılmıştır. Yazının başlığı, “Kundakçı’daki Oyun Havası” da olabilirdi. Grigory Gorin’den Haluk Bilginer’in çevirip Muharrem Özcan’ın…

TİYATRO: “Pencere”den Ayrıntıya Bakmak…

01 Aralık 2017 tarihinde tiyatrodergisi.com.tr için yazılmıştır. Önceki mevsimlerden gösterimi süren oyunlar oluyor, izleyince de, yazayım, diyorum. Sanatın böyle bir yanı var işte; günceli…

TİYATRO: Kovaçeviç Metaforlarıyla Toplum…

28 Kasım 2017 tarihinde tiyatrodergisi.com.tr için yazılmıştır. Duşan Kovaçeviç, ülkemizde de ilgiyle izlenen, bu doğrultuda oyunları aralıklarla sahnelenen, oyun metinleri Mitos-Boyut…

TİYATRO: Büchner-Woyzeck Dünyasından Bugüne…

25 Ekim 2017 tarihinde tiyatrodergisi.com.tr için yazılmıştır. Georg Büchner, Woyzeck adlı oyununda, ana karakter olarak biçimlendirdiği berber Woyzeck’i yaklaşık iki yüzyıl önce yaşanan bir…

SÜRELİ YAYIN: Görsel Bombalamayla Savaş Oyunu…

09 Mayıs 2017 tarihinde tiyatrodergisi.com.tr için yazılmıştır. 1990 başlarında yaşanan Irak savaşıyla birlikte, adına “savaş fantezisi” diyebileceğimiz popüler bir görsellik neredeyse moda halinde…

Tiyatroda Bir Genç Öncü: Moda Sahnesi

25 Ocak 2017 tarihinde tiyatrodergisi.com.tr için yazılmıştır. Tiyatromuz, özellikle 1990’lardan bu yana, demek ki yaklaşık çeyrek yüzyıldır öncülük de üstlenmiş görünen genç topluluklarca…

Tiyatroda Antalya’nın “Üçkapılar”ı…

15 Aralık 2016 tarihinde tiyatrodergisi.com.tr için yazılmıştır. Yeni yılda otuz beşine adım atacak bir topluluğumuz var: Antalya Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları… Perdelerini…

Bir Proje Olarak “Pera’nın Zamanı”…

09 Kasım 2016 tarihinde tiyatrodergisi.com.tr için yazılmıştır. Altıdan Sonra Tiyatro, yalnız mevsim içinde değil dışında da yılın tümünü tiyatroya, tiyatro odaklı etkinliklere ayıran, kıpır…

Tiyatro Yapmak, Tiyatro Adam Olmak…

28 Ekim 2016 tarihinde tiyatrodergisi.com.tr için yazılmıştır. Tiyatroadam’ı, on yıl önce Akatlar Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde izlemiştim. Sergiledikleri ilk oyun Hristo Boytchev’den Murat…

Aklım Kaçtı Gören Var mı?

08 Haziran 2016 tarihinde tiyatrodergisi.com.tr için yazılmıştır. “Kabare” gibi bir türü, türe özgü biçemsel yaklaşımlarla eğilimleri yıllar boyu sürdürmeyi göze alıp bunu başarabilmek az iş…

Tiyatro Fora’dan “Ölüm ve Kız”

13 Mayıs 2016 tarihinde tiyatrodergisi.com.tr için yazılmıştır. Türk tiyatrosunun özgün topluluklarından biri de Tiyatro Fora, bana sorulursa. Yıllardır, hemen her topluluğun mevsim içinde…

Mutlaka İzlenmesi Gereken Bir Oyun: “Antabus”

10 Mayıs 2016 tarihinde tiyatrodergisi.com.tr için yazılmıştır. Tatbikat Sahnesi’nden şimdilik izleyebildiğim tek oyun İstanbul’da kendi sahnelerinde sundukları Antabus oldu. Seray Şahiner’in…

Cazu Tiyatro’dan “İşgalde Rapsodi”

26 Nisan 2016 tarihinde tiyatrodergisi.com.tr için yazılmıştır. İstanbul’da Beyoğlu ayrı Kadıköy ayrı şenleniyor… Ama bu çiçeklenme geçici bahar coşkusu değil, kalıcı tiyatro fışkırması… Bir…

Bir Seyir Şöleni “12. Gece”

26 Nisan 2016 tarihinde tiyatrodergisi.com.tr için yazılmıştır. Shakespeare, büyük olmaya kuşkusuz büyük ama öylesine hızlı bir çağda yaşıyoruz ki, onun büyüklüğünü yansıtabilmek, ciddi emek,…

Gençlerin İzlemesi Gereken Bir Oyun “Yargı”

17 Nisan 2016 tarihinde tiyatrodergisi.com.tr için yazılmıştır. Zafer Diper, kısa aralıklar dikkate alınmazsa, otuz yıldan bu yana sürekli sergiliyor denebilir Barry Collins’ten Enver Özen’in…

D22: Geleceğin Tiyatrosunda Genç Filizler!…

30 Mart 2016 tarihinde tiyatrodergisi.com.tr için yazılmıştır. Oyunlar üzerine kısa tanıtı, değerlendiri yazılarının yanında özellikle genç topluluklarla ilgili, izlediklerimden kalkarak,…

Antalya’nın Portakal Çiçeği Tiyatrosu

19 Mart 2016 tarihinde tiyatrodergisi.com.tr için yazılmıştır. İlk kez 1983-84’te “Belediye Kültür ve Eğitim Müdürlüğü Tiyatro Kolu” adı altında perde açan, sonraki yıllarda ABT kısaltmasını…