ÖYKÜ ÇİLİNGİRİ: Yiğit Bener; ‘Edebiyat Kalıba Sığmaz’

“Edebiyat Kalıba Sığmaz”
Yiğit Bener:
 (16.8.2018 YAZISIDIR.)

 (Aşağıdaki alıntı, Orhun Atmış’ın Öteki Düşler adlı yapıtı üzerine Yiğit Bener’le Cumhuriyet gazetesinde yaptığı söyleşiden aktarılmıştır.)

 

“Yazdıklarımız, okuduklarımızla düşündüklerimizin, hissettiklerimizle yaşadıklarımızın/gözlemlediklerimizin bileşkesidir. Her bir satırımızda aslında okuduğumuz, beğendiğimiz yazarların satırlarından izler vardır. İçselleştirdiğimiz bu izleri zaman zaman belirginleştirerek o yazarları anmanın bir vefa borcu olduğunu düşünürüm.”

“Benim için düşler, hem bilinçdışını yüzeye yansıtan, farkına varmaya olanak sağlayan bir araçtır hem anlatmak istediklerimizi dile getirmek için başvurduğumuz imgelerdir hem umutlarımızdır hem de hoşumuza gitmeyen gerçeklerle baş etmenin, onların ötesine geçebilmenin yol haritasıdır. Düş kurmak, düşünme ve yazma sürecimin temel öğelerinden biridir.”

“Edebiyat ele avuca da sığmaz, kalıplara da. Dar tanımların içine hapsetmeye kalkarsanız sıkıcı bir tekrara mahkûm edersiniz. Şairler kalıpları zorlamasalardı, şiir bugün hâlâ aruz vezniyle yazılırdı. Aynı yaklaşım, roman ya da öykü türü için, hatta tüm sanat dalları için geçerlidir bence. ”

“Skolastik düşünce ve piyasa mantığı yazarların dilini ve kurgusunu, hatta ele alacakları konuları katı kalıpların sınırlarına hapsetmeye çalışırken, yazarlar da bu sınırları sorgulayıp genişletmeye çalışmışlardır hep. Bu yöndeki her deneme başarıya ulaşmayabilir, ‘ben yaptım oldu’ demekle olmuyor kuşkusuz. Ama denemezseniz mürekkebiniz kurur.”

“Öykülerimde birçok türün olanaklarından yararlanmaya çalıştığım doğru. Her bir farklı unsuru aslında anlatmaya çalıştığım öykünün hizmetine sunarak öykümü dillendirmenin araçları ve yapı taşları olarak kullanıyorum.”

“Öte yandan, değerlerimizin ve insanlığımızın yok edilmekte olduğu bir dünyada bize düşen bence yazmaya devam ederek olabildiğince direnmek, bu değerleri yaşatmak ve düş kurmaya devam ederek bu kayıplarımızla baş etmeye çalışmaktır.”

 

(Yukarıdaki alıntı Orhun Atmış’ın Yiğit Bener’le söyleşisinin yer aldığı Cumhuriyet gazetesinin 4 Ağustos 2018 tarihli sayısından alınmış, yazarlarla Cumhuriyet’in hoşgörüsüne sığınılarak aktarılmıştır.)