M.Sadık Aslankara (08.03.17 yazısıdır.)
Bir “pozitif ayrımcılık” değil bu; kadın, doğası gereği yaratıcı kimliğiyle öyküye el attığı için yaşanıyor söz konusu gelişim… Her kesimden kadın sanatçılar, üstelik sanatın her türünde, bugüne dek görülmemiş biçimde nicel, nitel bir birikimle alanda söz sahibi oluyor artık.
Burada kadın öykücülerimizden, onların verimlerinden söz edecek değilim. Bu yazarlarımıza, onların kitaplarına zaten Cumhuriyet Kitap’ta gereğince yer açıyorum.
Bu yüzden yazınımızda belirgin biçimde kendini gösteren kadın öykücü-yazar erkesi üzerinde durmak, bu doğrultuda farklı kimi kitaplara değinmek istiyorum daha çok.
Sözgelimi Ayşe Akaltun’un yayına hazırladığı Erkekler (NotaBene, 2015) adlı derlemeye göz atarak girelim konuya…
Gündüz Vassaf, Mehmet Bozok, Sinan Güler-Şükrü Keleş, A.Adnan Akçay, Mahir Ünsal Eriş, Murat Taş, A.Galip, Can Kaya-Necla Antep Aytuna- Ayşe Akaltun, Mehmet Zaman Saçlıoğlu, Onur Çalı, Deniz Dengiz Şimşek, Mert Fırat, Yavuz Ekinci, Fuat Sevimay, Mehmet Fırat Pürselim, Mehmet Bilâl, Serkan Türk, Mehmet Can Şaşmaz, Ersin Karahaliloğlu, M.Uçan, Murathan Muradoğlu, Mustafa Çetiner imzalarının katkısıyla ortaya çıkan bu çok değerli yapıtta, erkeklerin bakışıyla kadın-toplumsal yaşam/cinsellik-sanat üçgenine dönük yaklaşımlar getiriyor.
Birbirinden ilginç açılımlar, geniş ufuklu taramalar eşliğinde sıçramalarla köpüren bu yazılardan alıntılar yapmak yerine tümünü okumanızı öneririm kendi payıma.
Yukarıdakiler erkeklerin erkekliğe dönük eleştirel bakışlarını da içeriyor kuşkusuz. Bir de kadın bakışı var… Bunun için de Mine Ömer-Hülya Soyşekerci-Gültekin Emre üçlüsünün derlediği bir yayına göz atmak yararlı olacak: Kadınların Ruh Acıları (Nezih-Er, 2014). Mine Ömer, “Sunuş”unun ilk satırında şöyle diyor: “Kirlidir yumruk. Evi dağıtır sesi. Çocukların korkularından öper kadın…”
Yapıtta, her biri yazınımızda öne çıkmış kadın yazarların öyküleri yer alıyor. Kimler bunlar: Ayla Kutlu, Sennur Sezer, Erendiz Atasü, Zeynep Avcı, Feyza Hepçilingirler, Semra Aktunç, Zeynep Aliye, Arife Kalender, Nurhayat Bezgin, Sezer Ateş Ayvaz, Zerrin Koç, Ayşe Sarısayın, Jale Sancak, Berat Alanyalı, Kevser Ruhi, Serap Gökalp, Nalan Barbarosoğlu, Mine Ömer, Betül Tarıman, Reyhan Yıldırım, Fatma Akilhoca, Müge İplikçi, Nilüfer Açıkalın, Mine Söğüt, Ayşegül Çelik, Feryal Tilmaç, Menekşe Toprak, Süreyya Köle, Ayşe Akaltun, Sibel Öz, Arzu Alkan Ateş, Pelin Buzluk…
Bu kadın yazarlara, Egeli Kadın Yazarlar (EKYAZ) adına Esma Zafer Ertan’ın kitapta yer alan yazı dışında kaleme aldığı “Önsöz” eşliğinde, İzmir Konak Belediyesince basılan (tarihsiz) Kadına Dair… / EKYAZ Söyleşileri adlı kitapta çalışmalarıyla yer alan öteki kadın yazarlarımızı ekleyebiliriz: Zeliha Akçagüner, Filiz Gülmez, Nevzat Süer Sezgin, Nalân Yılmaz, Zehra Ünüvar, Emine Cin, Çiğdem Ülker, Gülseren Mungan, Gülseren Engin, Gülseren Alçı, Feride Cihan Göktan, Emel Kayın…
Bütün bunların ardından Mümtaz Gökçebağ’ın, “sayısal naif yayın” olarak kitaplaştırdığı Geleceğin Efendileri Kadınlar (2011, isteme adresi; mgokcebag@yandeks.com)…
Dostum Gökçebağ’dan aldığım esinlemeyle şöyle bitireyim yazıyı:
Öykünün geleceğini kadın yazarlarımız kuracak!
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününüz ya da Kadınlar Gününüz kutlu olsun…