YARATICI YAZARLIK: Murat Yalçın: “Öykü Benim Köyüm”

Murat Yalçın: “Öykü Benim Köyüm”
 (30.11.2017 YAZISIDIR.)

(Aşağıdaki alıntı Cumhuriyet Kitap’tan, Deniz Cem Erdem’in Murat Yalçın’la yaptığı söyleşiden aktarılmıştır.)

 

“Her kitabı bir aşama sayarız, öyle görmek isteriz. Ama gerçekten öyle midir, bunun kararını biz veremeyiz.” “Yazının yaşla bağlantılı olduğunu düşünürüm. Dönüp baktığımda, kırklı yaşların getirdiği bir olgunluğun izlerini görüyorum. Artık yeni acemiliklere düşebilirim.”

“1990-2000 arası yazdığım ilk üç kitabıma bakarak zaman zaman bu düşüncelere kapılıyorum. Bugün bana düğümlerle dolu, amacını unutmuş gelen bazı cümleler gözüme çarpıyor o sayfalarda. Giderek uzaklaştığım yaşların metinlerinin bugün bana da yer yer kapalı gelmesi ilgimi çekiyor doğrusu. Eski, toplu fotoğraflara bakan bir dostunuzun, ‘Dur, seni bulacağım, bu musun?’ demesi gibi zihnimizin oynadığı bir oyun bu. Kendi kitaplarımız da olsa okuduğumuz, her okuyuşta başka anlamlara, yorumlara varıyoruz.”

“İçimizde dönenip duran bulutsu metinleri kâğıtlara serme işi yazarlık. ‘Bilinçakışı’ dediğimiz de bu yolda bizim değil, kalemimizin/metnin bize dayattığı bir biçim. Bazen bildiğimiz usullerden, makamlardan, notalardan kopma gereği duyarız. Kitapların başına, sonuna ya da arasına böyle taksimler yakışıyor. Ayrıca, yazınsal biçimlerin kişiliklerimizle ilişkili olduğunu da düşünüyorum. Sıçrayan bir zihinle yazmaya, çağrışımların izini sürmeye yatkınım. Türkçenin önüme çıkardığı oyunlara meraklıyım. Peşinde olduğum duygunun, düşüncenin imgesini yaratmaya dönük bir merak… Şunu da unutmamalı, yazıda muziplik yapmak suda şaka yapmaya benzer, uzatmak sakıncalıdır.”

“Yazarken sık sık aşırı merakımın kurbanı olurum. Bildiğim dille, elimdeki bilgiyle yetinmeyip araştırmalara girişirim. Yazım sürecini devamlı sorgular, acabaları çoğaltır, düpedüz başka okumalara, sözlüklere, ansiklopedik bilgilere savrulurum. Böyle olmasa daha mı iyi yazardım emin değilim ama daha çok yazardım herhalde. Okurun gözündeki değeri ne olursa olsun-, ortaya çıkardığım metnin arkasında bir emek, bir çile görmeliyim. Hem yeni, farklı, özgün nitelikler taşımalı hem de yazınsal mirası sahiplenmeli. Başarıp başarmadığımı bilemem elbette ama başka türlü yazamadığım ortada.”

“Öykü benim köyüm.” “Yazmak benim için her zaman bir çile…”

 

(Yukarıdaki alıntı Deniz Cem Erdem’in Murat Yalçın’la söyleşisinin yer aldığı Cumhuriyet Kitap’ın 23 Kasım 2017 tarihli 1449. sayısından alınmış, yazarlarla Cumhuriyet’in, Cumhuriyet Kitap Yayın Yönetmeni Turhan Günay’ın hoşgörüsüne sığınılarak aktarılmıştır.)