Sayfa Yazısı

M.Sadık Aslankara’nın her 7 günde bir kendi sitesi (www.sadikaslankara.com) için yazdığı yazılar aşağıda listelenmektedir.

SAYFA YAZISI; YİTİK ÖYKÜ-ROMAN KONUSU…

Öykü-roman yayımlanmış kitapların katıldığı yarışmalar da elbette önemli ancak ödül alsın-almasın yayımlanan her yapıt açığa çıkıp ortalığa yayıldığından bunları yayımlanmamış hükmünde almak,…

SAYFA YAZISI; YENİ YIL, YENİ İNSAN…

Çünkü varlık olarak, 2025’e girene dek geçen süreçte enikonu ciddi değişim-dönüşümler zincirine bağlı yaşadığımızı, bu nedenle de yeni yılın kapısına başka bir insan varlık halinde geldiğimizi…

SAYFA YAZISI; YIL SONUNDAN YILBAŞINA YAZINCA…

Yeni yılın arifesine gelen günlerdeyiz. Kendi payıma ben de yılın bu son yazısında, aylardır gündemde tuttuğum “öykü” sanatımıza, öykücülüğümüze dönük sürekli kalem oynatmalarım, bununla ilgili farklı…

SAYFA YAZISI; ÖYKÜYÜ KİM YAZACAK KİM OKUYACAK…

YouTuber’lığın, sosyal medya fenomenliğinin revaçta olduğu, yaşamın en uzununun, olup bitenin en kısasının yeğlendiği bir çağda yaşamıyor muyuz, buna ayak uydurup düşünelim hadi öyleyse. Olabilse…

SAYFA YAZISI; ÖYKÜDE NEREYE GİDİYORUZ…

“Öyküde Nereden Nereye Geldik?” diyerek çıktık yola. “Öyküde Neredeyiz?” sorusunun eşiğinden geçip bir kez de “Öykünün Neresindeyiz?” diyerek ürettiğimiz soruya uğrayıp biraz da bunun üzerinde düşünce…

SAYFA YAZISI; ÖYKÜNÜN NERESİNDEYİZ…

Öykü de bütün öteki sanat alanlarının yapıtlarında görüldüğü gibi, yaratıcısından bağımsızlaşıp kendi varlığını dayatan konuma ulaşıyor. Üreten sanatçı, özne konumuyla, yarattığı bu yapıtla arasındaki…

SAYFA YAZISI; ÖYKÜDE NEREDEYİZ…

Önceki yazımda “Öyküde Nereden Nereye Geldik?” başlığıyla yansıttığım yaklaşım çerçevesinde bu kez onun devamı niteliğinde, “Öyküde Neredeyiz?” başlığı altında yeni bir bölüm ekleyip öykücülüğümüz…

SAYFA YAZISI; ÖYKÜDE NEREDEN NEREYE GELDİK…

ÖYKÜDE NEREDEN NEREYE GELDİK? M.Sadık Aslankara (14.11.2024 YAZISIDIR) 1.Bölüm Yüzyılımızın ilk çeyreğinde (1999-2024) yayımlanıp da okuduğum öykü kitapları üzerine bunları aylardır…

SAYFA YAZISI; TIRIS KALEMLE ÖYKÜ YAZMAK…

Öykü de şiire benzer yapısıyla sözcük seçip yerleştirmenin, bunları estetik dengede matematik oranla oturtmanın çok ötesinde yazınsal yüksek bir etkinlik dizisi, yaratı alanı. Aceleyle yazıp…

SAYFA YAZISI; ‘AYNI HİKÂYE’Yİ ÖYKÜLEMEK…

1990 ortalarında yaşanmaya koyulan “öykü patlaması”ndan söz edildiğinde bu niteleme, öykü yazınımızdaki yükseliş kadar yıllardan bu yana yüzleri aşıp artık binlere ulaşmış bir yazar birikimi anlamına…

SAYFA YAZISI; 7’DEN 70’E ÖYKÜMÜZ…

Anlatmayı seven, bu anlamda iştahı yerli yerinde buna can atan bir toplum değil miyiz? Gezeğe çıkmışçasına ulaya bezeye anlatan, kendi uyduruklarıyla durmaksızın dolaşan bir halkız ya, bu yüzden…

SAYFA YAZISI ; ÖYKÜ YAYINCILIĞI…

Herkesin hikâyesi var, bunu görmemek için kör olmalı, yoksa öylesine belirgin ki insanların artık alabildiğine dolduğu, ille yazmak istediği, sonuçta yazarak boşalmak için yer aradığı, evet bunu…

SAYFA YAZISI; IRMAKTAN NEHRE, NEHİRDEN ÇAVLANA…

Toplumda ciddi bir kesimi oluşturan insanımızın özellikle büyük baskılar yaşadığı 1980 sonrasında, kendisini bir anlatıcı konumuna alarak salt bu amacını karşılamak üzere eyleme giriştiğini, bunun…

SAYFA YAZISI; ÖYKÜ İSTASYONU YOLCULARI…

Yüzlerce değil binlerce, hatta on binlerce öykü yolcusunu getirin gözünüzün önüne. Öykünün salt okuru olmuş yığınları, bu yığınların ilgiyle yöneldiği kimi öykü yazarlarını, ama geniş kitlelerin…

SAYFA YAZISI; ÖYKÜMÜZDE TEMATİK YÖNELİM…

Öykücülüğümüzde evren kuruluşlarına, kişilerin bu evrenlere yerleştirilmesine, bu yöndeki kurulum için yapılandırmaya dönük yazarların getirdiği biçimlendirmelere göz atıldığında öykü edebiyatımızda…

SAYFA YAZISI; ÖYKÜDE AYRIŞAN, BULUŞAN…

2004’ün, yani yirmi yıl öncesinin öykü kitaplarını anımsarken, bu tarihi de geçerek yirmi yıl öncelerine geri gidip şöyle kabaca canlandıralım dönemi gözümüzde. 1980’lerden 90’lara geçişi düşünelim…

SAYFA YAZISI; İKİ YAYIN ARASINDA MESAFEYİ KISALTMAK

1990 ortalarında öykücülüğümüzde, “öykü patlaması” olarak başlayıp yazın tarihimizde kendisine yer bulan bu mucizevi kabarış, yayılıp dağılan öyküsel fışkırış okur-yazar ilişkisi açısından da âdeta…

SAYFA YAZISI; ‘PERŞEMBE ADASI’…

Perşembe Adası (Varlık, 1955), Faik Baysal’ın (1922-2002) otuzlarında bu başlıklı öyküsünü ad alarak yayımladığı ilk öykü kitabı. Faik Baysal, günümüzde genel okur nezdinde yaygın bir bilinirlikle…

SAYFA YAZISI; ENTELEKTÜEL KOFLUK…

Başlıkta, “Entelektüel Koflaşma” biçiminde, görece daha alttan bir biçimlendirmeyi yeğleyebilirdim, buna dönük kararı siz verin yazının sonunda. Bu, daha yakışık alacak.

SAYFA YAZISI; ÖYKÜMÜZÜN ÜÇ CENGÂVERİ…

“Öykümüzün Üç Cengâveri” diyorum ya bakmayın böyle söylediğime, biri öyküyü zaten şairliğiyle birlikte sürdürüyor, bana sorulursa üçü de şair derim gönül rahatlığıyla, çünkü birer dil büyücüsü, söz…

SAYFA YAZISI; DİŞİL DUYARLIK; SAHİPLENMEK…

Çok değil, bir hafta geçti üzerinden, bütün toplumu derinden sarsan bir haberle yüreğimiz ezildi; “Bir günde 8 kadın katledildi,” başlığıyla acı bir haber yer aldı kitle iletişim organlarında. 8…

SAYFA YAZISI; ROMANIMIZDA ‘YÜZYILIMIZ’ YOK MU…

“Necip Mahfuz’un bir romanını okuyorsunuz örneğin, bunda Mısır’ın bütün bir yüzyılını görebiliyorsunuz. Bizde böyle mi? Yaşar Kemal’e bakıyorsunuz, var mı, yok. Orhan Kemal’e bakıyorsunuz, var mı,…

SAYFA YAZISI; ‘YAZAR YAZARI OKUMUYOR’ MU..

Bir hanımefendiyle beyefendi eliyle işaret verdi. O anda sormadım adlarını, söyleşi sona erdiğinde tanışırdık nasılsa kaçınılamaz biçimde. Nitekim öyle oldu,  Daha önceden tanımadığım ancak adlarını…

SAYFA YAZISI; YAZINSAL BASKILAMA-BASKILANMA…

Yaşamda hemen her zaman görülebilen, yoğun enerji toplanması, buna bağlı ortaya çıkan “baskı” ya da “basınç” olarak nitelenip bir tür “katılaşma”ya dönüşebilecek “baskılama”, “baskılanma” olgusunun…

SAYFA YAZISI; YAZINSAL LİBİDO..

14 Şubat 2017’de Dünya Öykü Gününde, Sevgililer Gününde başlamıştık yayına. 15 Şubatta, önümüzdeki perşembe yazmak yerine 14 Şubatı karşılayan bu hafta kalem oynatayım istedim özellikle.

SAYFA YAZISI; BİR İNTİHAL DAHA MI VAR..

“İntihal” sözcüğünün havada uçuşup arada birdenbire parlayıp ortalığı bir anda tutuşturuverdiği, farklı kesimlerde eğlenceli tartışmalara yol açtığı, ötesinde ağız dalaşına döndüğü, mahkemelere…

SAYFA YAZISI; GAZETELERDE ‘ÖYKÜ PATLAMASI’…

Gazetelerde yayımlanan öyküler, aynı zamanda yazarlarımızın, bu arada öykücülerimizin de en önemli telif kaynağıydı denebilir. Nitekim sonraları Melih Cevdet’ten Cahit Sıtkı’ya Orhan Veli’ye pek çok…

SAYFA YAZISI; ‘ÖYKÜDE PATLAMA’ NASIL YAŞANDI..

Leyla Burcu Dündar, Edebiyat Sosyolojisi Açısından 90’larda Türk Öyküsü (Hece, 2016) adlı yapıtında “öyküde patlama” olgusuna yoğunlaşırken, veri tabanına yerleştireceği yazarların 1990-2005 arasında…

SAYFA YAZISI: KADIN-ERKEK YAZAR ORANINDA DEĞİŞİM..

“Veri tabanında yer alan 437 öykücü içinde 129 kadın, 308 erkek bulunmaktadır.” Buna göre, “…1990’lı yıllarda kitabı yayımlanmış öykücülerin %29.5’i kadın, %70.5’i erkektir.” “Ancak onyıllara göre…

SAYFA YAZISI: ‘ÖYKÜ PATLAMASI’NI YORUMLAMAK..

Ne zaman bir “90’lar edebiyatı” lafı geçse, yanı sıra “öyküde patlama” da pilav üstü kuru fasulye benzeri anımsanır, anımsatılır. Artık bu, öyküyle uzak-yakın ilişkisi olan herkes için bildik bir…

SAYFA YAZISI: SANAT; TEKNEDE HAMUR, FIRINDA SOMUN…

Teknedeki hamuru, gereken sürede işlemez, hamura dönük işlemenizi ya da tasarımınızı yine gereken sürede tepsiyle veya başka yolla fırına vermezseniz, bu eyleminizde kayıp, kayıplar yaşanması olası…

SAYFA YAZISI; BİR YAZAR_ ÁGOTA KRİSTÓF…

Türkçede son yıllarda tanıdığımız önemli yazarlardan biri de Ágota Kristóf (1935-2011) oldu. İkinci Dünya Savaşının, göçmenliğin, kadınlığın, şiddetin acılarını yaşayıp aramızdan ayrılan yazarı biz,…

SAYFA YAZISI; KENDİNE DÖKÜLEN DENEMEÇ…

“Dönemeç” denir ya hani, dışımızdadır, oradadır, pusudaymışçasına öylece bekler, bu yüzden görmezsinizdir de, bir somut nesnedir, olgudur, durumdur vb. öylece  durur, vardır, karşımızda âdeta bizi…

SAYFA YAZISI; ROMAN SANATINDAKİ ROMAN SAATİ..

Roman, anlatılan-aktarılanlarla başlayıp biten, farklı kahramanların birbiriyle, olan-bitenle ilişkilerinin dizildiği bir yazın sanatından ibaret değil. Romanın yapıtta kurduğu, bunu dizge halinde…

SAYFA YAZISI M.S.Aslankara; ANKARA HACISI OLMAK..

2022’nin 10 Kasım tarihli “Bir Yazar Olarak Atatürk” başlıklı “Sayfa Yazısı”nda şu notu düşmüştüm: “Atatürk, cumhuriyetin ilk yazarı.” Böyle bir yargıya varışımda gerekçelerim nelerdi, bunları da…

SAYFA YAZISI M.S.Aslankara; SAHAFTAN AL HABERİ…

Sahafla yaptığınız ilk alışveriş, bir ilişkilenişin de önünü açabilir. Çünkü bir-iki yeniden uğradığınızda görüşmeleriniz, esnaf-müşteri ilişkisini aşacaktır kısa sürede, hal hatır sormaktan çıkıp…

SAYFA YAZISI M.S.Aslankara; YAZINSAL TAYF…

“Yazınsal tayf” deyişi, “yazınsal çokseslilik” söyleyişiyle karıştırılabilir bir çalım, aynıymış gibi algılanabilir pekâlâ, oysa bu iki terimi apayrı düzlemlerde alıp değerlendirmek gerekiyor.

SAYFA YAZISI M.S.Aslankara; YAZMAK, YAYIMLAMAK…

Çeyrek yüzyıl geçti, Uykusu Sakız’da, Memet Fuat’ın bir sözünü almıştım yorumsuz: "Bu oldukça garip bir tutum. Övünerek söylemiyorum bunları, övünülecek bir şey değil. Yazma gücünüz varsa bunu…

SAYFA YAZISI M.S.Aslankara; POST-OKUR…

Dıştan bakıldığında, sanki her ülke, sanatsal işleyişini, kendi özgül yapısına dayalı sürdürüyormuş, okur buna göre biçimleniyormuş gibi görünse de artık dünya bütününde kendisine görece yer bulamayan…