BANA GELEN MEKTUPLAR: Şahsene Camız

Değerli Ağabeyim,

Yürek dolusu bir “merhaba” olsun, özrüyle birlikte… Yazamadığım, hatırınızı soramadığım zamanlarda dizilmiş tümceler hep oldu ama size ulaşamadı… (…)

Yazılarınız, yapıtlarınız ve her izleyişte farklı şeyler yakalamaktan mutlu olduğum belgesellerinizle, bu toprağın öteki insanlarının da duyumsadığına inandığım gibi, hep bizimlesiniz aslında.

“Şano” sizi tanımaktan bir kez daha mutluluk ve onur duyduğum -şimdilik- son yapıtınız. Yürekten kutluyorum. Sunu’nun yüreğe dokunan insan sıcağından başlayan kocaman bir beğeniyle yine… Yaşamımıza dokunup geçen ya da hep kalan insanlar, duygularımız, her biriyle gençleşen, yaşlanan yüreğimiz… “Öteki, kocamış yıllarımda, serçe gibi konmuştu tiyatro dalıma” dedirten incelikler, diyen inceliğiniz ve Türkçe’nin eşsiz güzelliği… “Ne olduğunu anlayamadan pır uçuveren”i anımsatan, süt mısırı gülümseyişini bırakan, geride onsuzlukla ürperen ruhlarımızda… İnsan yanımızın güzelliğini ve dilin büyüsünü bu denli duyumsattığınız için de sonsuz teşekkürler…

Sayfalar ilerledikçe, gönlümün bir yarısında öğrencilik ve öğretmenlik yıllarımın tatlı coşkusu “tiyatro” yine… Ve çok sevdiğim öykülerin, öykülerinizin tadını da roman boyunca ayrı ayrı aldığım -hani çok sevdiğiniz bir baharat o çok lezzetli yemekte size hep kendisini duyumsatır ya- değişen değer yargılarımız ve ondan payını alan bu harika sanat dalıyla ilgili içe dokunan bir yazıklanma. Ağıtların yeniden gürül gürül bir türküye dönüşmesine aracılık edecek denli güçlü bir yapıt… Yürekten inanıyorum değerlerimizin, uzun ve dayanılmaz bir kışın ardından yeşeriveren çimenler, çiçekler gibi renk renk coşacağına, coşturacağına yeniden. Ve bize hep o sıcacık ocak başı söyleşilerinin tadını, yakınlığını duyumsatacak “tiyatro”nun o gür sesini de kısamayacaklarına.

Şano’daki konuşma dilinin canlılığı, anlatım zenginliği, coşkusu, tadı; üzerinde özellikle durulması, övülmesi gereken başka bir özelliği. Karakterlerin işlenişindeki incelikli ustalık gibi… Sağ olun, var olun benim kocaman yürekli ağabeyim…

Size ve sevdiklerinize gönül dolusu sevgi, saygıyla…

 

Şahsene Camız

30.5.2018