SAYFA YAZISI: M.S.Aslankara; Öyküde Önce Kendimi Açmak…

Öyküde Önce Kendimi Açmak…

M.Sadık Aslankara
(28.3.2019 YAZISIDIR.)

“Öyküde Yeni Bir Sayfa Açmak” başlıklı “Sayfa Yazısı”nın yanında, kendimi açmaya girişmek üzerine de bir yazı kaleme almalıydım.

Öyle yapmaya karar verdim.

Öykü, roman, oyun yazarak başladığım yolculuğumda bu türler üzerinde öteki yazarların kaleme aldığı ürünleri okumaktan bir an olsun geri durmadım çünkü. Bunlara mesafeli davranmak bir yana, yüzlerce yazarla binlerce kitabına da yer açarak üzerinde düşünceler üretmeye giriştim. Üstelik bunu severek yaptım hep.

Bunu yaparken hiçbir rahatsızlık duymadığım gibi tersine bir görevi yerine getirmiş olmanın huzurunu, mutluluğunu yaşadım sürekli. Diyeceğim, kendimi düşünüp kendi verimlerime zaman ayırmaktan çok bunlara, hiçbir ayrım yapmaksızın öykü yazarlarının yapıtlarına yer açmaya giriştim.

Uykusu Sakız’ı (Can, 2001), Memet Fuat’tan alıntıladığım bir prologla açmıştım. Ne diyordu Memet Fuat:

“Bu oldukça garip bir tutum. Övünerek söylemiyorum bunları, övünülecek bir şey değil. Yazma gücünüz varsa bunu engellememelisiniz. Yazmak, yayımlamak gerekir. Ama ben kendimi hep engelledim.”

Bu yazıyla işte bir kez daha kendimi açmayı deniyorum.

Cumhuriyet Kitap’ta yazarlığımın on yedinci yılını sürüyorum. Yıllar boyu pek çok öykücümüzle kitabına yer açsam da bir yılda ancak yirmi altı yazıda öykücülüğümüze dönük verim dağarımızı yansıtabilmem olanaksız. Bunun yetersizliği ortada.

Düşündüm ki sitemizde yeni bir bölüm açarak yılda yirmi altı öykücümüzle kitabına daha yer açıp bir adım da böyle atabilirim.

Bunu önümüzdeki haftalarda gerçekleştirebileceğimi umuyorum.

18 Nisan’da “Öykü Kürsüsü”ndeki değişimle birlikte öykü kitabına değgin değerlendirmelere girişebilirim herhalde.

İlk buluşma için değerli yazar Leylâ Serpil’in onayını aldım. 18 Nisan haftasında yayımlanacak “Öykü Kürsüsü”nde hem onun “Bir Yılbaşı Gecesi” başlıklı öyküsüne yer açacağım hem de kolları sıvayıp yine aynı hafta kendisinin ilk öykü kitabı Özgürlükle Ölümün Öpüştüğü An’la (Bilgi, 2006) işe girişerek öykü kitapları üzerine ilk değerlendirme notlarına yer açacağım…

Evet, o halde sıra öykü yazarlarında…