DENİZLİ TİYATROSU BELGELİĞİ; M.S.Aslankara; DE-Tİ SAHNESİNDEN GEÇENLER.

DE-Tİ SAHNESİNDEN GEÇENLER…

M.Sadık Aslankara
(29.4.2021 YAZISIDIR.)

DE-Tİ’ye emek veren azımsanmayacak sayıda insan oldu. Salt Denizlililer değil başta Ege kentlerinin insanları, Türkiye’nin pek çok yerinden kimi gelerek kimi düşünceleri, görüşlerin paylaşarak ya da düzenlenen etkinliklere katılıp omuzdaşlık yaparak ciddi rol aldı bu emek paydasında.

Hiç kuşku yok ki, yine de asıl büyük taşıyıcı Denizli’deki kentli aydınlardı. Ama yine de bu andığım değerli katkıcıların tümü de kendileri görünmeden sahne gerisinde birer katkı anıtı bağlamında duruş sergiledi.

Katkı veren DE-Tİ sever, DE-Tİ koruyucu bu değerli aydınlar yanında sahne üstünde farklı görevler üstlenerek de tiyatronun bayrağını taşıyan azımsanmayacak sayıda emekçisi oldu.

Oyuncu olarak sahnede rol alanların dışında DE-Tİ’de özellikle müzisyen, ışıkçı olarak emek veren arkadaşlarımızın da önemli bir yere sahip olduğunu söyleyebilirim. Sürekli değişim gösterse, farklı mevsimlerde bu sayı değişse de sahne üzerinde her yıl oyuncu olarak görünen bir elin parmaklarıyla birkaç elin parmakları arasında gidip gelen sayıdaki oyuncuyla perde açtı her yıl topluluk.

Turneye çıkıldığında oyuncu kimlik defteri taşınırdı; oyun gösterim izni alınabilmesi için turnede otobüsçü, kamyoncu dışında herkesin kimliği emniyete verilirdi. Bu yüzden önceden buna hazırlanmak, bu belgeleri el altında tutmak önemliydi.

DE-Tİ belgeleri arasında gezinirken bu emekçilerin emniyete verilen kayıtları da çıktı karşımıza. Hoş bir sürpriz biçiminde.

Gerçi kimilerini özellikle aradım, bulamadım, ancak günün birinde bunlar da gelecektir elbet önümüze. Bütün bu belgeleri yıllar içinde oradan oraya hep sırtımda taşıdım. Onlarca yıl geçti üzerinden, bir kuşaklık zamandan da uzun bir dönem bu.

Şimdi, konuyla ilgisi olmayan ya da bu tür konulara ilgi duymayan site ziyaretçileri göz attığında hiçbir anlam taşımayabilir bunlar kendisi için. Oysa geçmiş yaşantı dilimlerinin coşkun birer izini taşıdığını söyleyebilirim belgelerin her birinin.

Nitekim “DE-Tİ oyunlarında sahneye çıkan oyuncular” başlığı altında fotoğraflarıyla adlarının, günümüzde artık geçerliği kalmayan kimi bilgilerin yazılı olduğu bu bir dizi belgeye site ziyaretçileri yine de nostaljik duygular eşliğinde göz atabilir bu nedenle.

Şimdilik ulaştığımız belgelerde kimler var, sıralayayım:

Müzisyenimiz Oğuz Öz, Yaşar Özdemir, Derya Herek, Hülya Kotluk, Özlem İşsever, Serdar Bordonacı, Tekin Temel, Mustafa Ahmet Yuvanç, Engin Demiray, Mustafa İkizoğlu, Cengiz Dinç, Ümit Erinç, Ahmet Karcılılar, Ahmet Sarıaslan, İsa Dal, Ahmet Okatan.

Özlem İşsever ve Mustafa Ahmet Yuvanç aramızda değiller artık. Mehmet Ölçek’le birlikte yitik sayımız demek ki üçe çıkmış.

Yukarıda adlarını sıraladığım oyuncuları, ekte yer alan fotoğraflı belgelerde aradan yıllar geçmiş olsa bile sizlerin de anımsamanız olası. Zaten Serdar Bordonacı, Tekin Temel, Mustafa İkizoğlu tiyatro yapmayı sürdürüyor. Murat Ergür de var bunlar arasında. Ne ki şimdilik onun belgesine rastlayamadım, ulaştığımda öteki arkadaşlarla birlikte Murat’ın da bu ve buna benzer belgelerini paylaşacağım elbette.

Bu arada bir ilginç belge de yazar olarak öykülerini Hayalet Gemi’de yayımlayan, ancak yazın kamuoyunda henüz yaygın bir tanınırlığa ulaşmamış Ahmet Karcılılar.

DE-Tİ oyuncularının sahneye döktüğü tere dönük “emeğe saygı” geçidi olarak da alınabilir belgeler.